Skip to content

Smagsdommere takker af

Et nyt kunststøttesystem ser dagens lys i 2014, og det betyder, at der er store skiftedag i de udvalg, der uddeler kunststøtte på baggrund af kvalitet. Det, nogen altid kalder for smagsdommerne.

Jeg synes, vi skylder vores udvalgsmedlemmer en meget stor tak, for det er et rigtig utaknemmeligt job.

Jeg har været involveret i sammensætningen af de udvalg på litteraturens vegne, der nu takker af. Jeg har også siddet i Statens Kunstfonds repræsentantskab, og så har jeg i den grad været med bag kulisserne.

Da jeg var formand for Dansk Forfatterforening, debriefede vi afgående udvalgsmedlemmer. Nogle af dem havde ikke skrevet en stavelse i de 3-4 år, de havde siddet. Nogle havde mistet venner, nogle havde søgt professionel hjælp for at klare kritikken.

Og kritikken plejer at lyde sådan her og har gjort det i 50 år: Det er smagsdommeri, de støtter kun forfatterskolelitteratur, det er genrelitteratur-hadere, man skal være venner med dem for at få et legat, man skal være kvinde, man skal være mand, ung, gammel, fremmed, man må ikke være involveret i udgivelsen selv, man skal skrive ansøgningen på en speciel måde, man skal komme til alle receptioner.

To af udvalgsmedlemmerne skrev sådan her på Facebook, da de takkede af kort før jul:

Trisse Gejl, medlem af Statens Kuntfonds tremandsudvalg for litteratur:
er netop blevet fint og nobelt afbeskikket af Marianne Jelved efter tre års udtjent værnepligt i Statens Kunstfond. Bukker og takker for al den litteratur jeg har læst, og skæld nogen andre ud fra nu af. Eller lad være. Der er ikke noget parnas. Der er mennesker.

Hanne Kvist, medlem af Statens Kunstråds udvalg for litteratur:
Farvel til Kunstrådet. Goddag til at være hjemmearbejdende forfatter på fuldtid igen. Det har været fantastisk at læse med på alle de bøger, men det bliver også en lettelse kun at skulle tænke på mit eget lille projekt. Det værste er alle de afslag! Det vil jeg bare sige, det er sgu sjovere at give tilsagn.

Smagsdommer? Ja, selvfølgelig

Jeg tror på, at man gerne må skelne litterær kvalitet. Jeg tror også på, at det ikke er læsernes opgave – I har jo allerede al magten over markedet. Men det, der skal have statsstøtte, skal være noget særligt. De to herrer på fotoet er også smagsdommere. De ved i hvert fald rigtig godt, hvad de ikke kan lide. De ved bare ikke så meget om kunst. Så bliver vi rigere af det?

De nye udvalg ser således ud:

Projektstøtteudvalget for litteratur
Udpeget af ministeren: Formand Thomas Harder.
Udpeget af repræsentantskabet: Jakob Levinsen og Kristina Stoltz.

Legatudvalget for litteratur
Udpeget af ministeren: Jes Stein Pedersen og Sara Koch.
Udpeget af repræsentantskabet: Formand Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Camilla Hübbe og Peter Adolphsen.

Som udgangspunkt rigtig bredt. Jeg er meget fortrøstningsfuld. Jeg har ikke søgt – eller fået – legat siden 2008. Måske man skulle gøre det igen? Først når jeg kommer retur til Danmark og bliver anti-expat og fattig forfatter igen.

Jeg mener også en del om biblioteksafgiften, og det har jeg skrevet en hel, gammel kronik om i Politiken. Det kan du læse her.

Det her indlæg er selvfølgelig også på litteratursiden.

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top