Jeg blev 50 år i mandags. Fotoet er fra min fest sidste lørdag. I den…
Maskinrummet
Jeg lavede en lille undersøgelse i sidste uge blandt jer, om hvad jeg helst skulle blogge om. Det har jeg gjort. Det er lige meget, at jeg ikke længere bor i Frankrig, og I elsker nyt fra maskinrummet. Stort og småt. Det skal I få. Tak for alle bidrag!
Her kommer så noget fra maskinrummet – denne gang hvordan jeg fik taletid i et ghettoselskab i lørdags.
Når jeg researcher, så begynder jeg altid på Danmarks Statistiks fantastiske hjemmeside, og måske er det her, jeg samler samtlige selskabssamtaleemner op.
Når jeg virkelig vil lægge et selskab ned, så smækker jeg nemlig en statistik-quiz på bordet. Og mit yndlingssted at begynde er at spørge, om folk ved, hvordan det står til med uddannelsesniveauet i Danmark.
I lørdags var det særligt grelt. Jeg sad i en gennemført ghetto: i Humlebæk, et kast med en quinoa-salat væk fra Louisiana. Vi var til efter-fest efter den iøvrigt forrygende Louisiana Literature-festival.
Der var så meget kreativ klasse samlet et sted, at De Radikale Venstre ville blive udslettet som parti, hvis vi emigrerede samtidig.
Så siger jeg: Hvor mange akademikere er der så i Danmark?
Det højeste tal, der blev nævnt, var over 20%.
Når jeg så siger tallet, så er svaret altid: Det passer ikke, Lotte.
Sandheden er altid ilde hørt
Den lille illustration øverst er dagens download fra Danmarks Statistik. De har sådan nogle coffee-table tabeller, hvor de ikke har delt tallene op i akademiske uddannelser, men kun tal for alle de videregående. Det vil sige alle korte-, mellemlange-, bachelor og lange videregående uddannelser samt forskeruddannelser.
Det tal, jeg siger, som giver mig ghetto-vrede, er 5%. Altså kun dem, der hedder cand. til fornavn.
Tallet øverst er 9%, altså ikke kun akademikere, men ALLE videreuddannelser, også de korte.
9%.
Det tror jeg faktisk stadig ikke, at de tror på i Humlebæk, men sådan noget synes jeg er ret vigtigt, når man skriver romaner, der finder sted mellem mennesker, der er en minoritet i samfundet. Så er det sgu ikke så mærkeligt, at man ikke sælger en million eksemplarer.
Det er nemlig vilde tal, sagde hende med forskeruddannelsen:-)
Og det er også noget, jeg skal tænke på, når jeg møder mennesker i mit job, bortset fra at man jo også der ofte bevæger sig rundt i selvsamme ghetto.
Lotte, vi lever i en parallelverden:-)
Og tusind tak for linket til en institution, som man altid glemmer, men som jo virkelig kan levere tankevækkende information.
Liselotte, vi lever i en parallelverden, som er lille. Det skal vi være ydmyge over for, synes jeg. Og nysgerrige. Og åbne. God dag!
Det er en god pointe. Men selv om jeg ikke bor i Humlebæk, undrer jeg mig alligevel. Og i en udgivelse fra 2004, også fra Danmarks Statistik (forfatteren hedder Klaus Fribert Jacobsen), er tallet for danskere med videregående uddannelser 16%. Det er jo næppe faldet siden, og jeg er lidt forvirret nu…
Det er jeg også. Tværtimod er det stensikkert, at det stiger, det tal. Jeg tror, det er fordi dit tal også indeholder pensionerede? Ved det ikke. Men at skrive om tal genererer flere tal. En på Facebook skrev, at 1/3 af en generation er videreuddannede. De tal kan jeg heller ikke finde. Ak. Men mange, det er det ikke…
Linket er her
http://www.dst.dk/pukora/epub/upload/8310/befudd.pdf
Tallet er på s. 11
Tak, Jacob!
Herligt indlæg!
Jeg vil straks gøre dst til en af mine startsider på computeren.
Ha en god dag.
Det synes jeg, de fortjener at få at vide, derude på statistikken :) Hav selv en skøn solskinsdag