Skip to content

Leth’ske statusopdateringer

En turist er en, der bevæger sin krop til fremmede steder, men ikke sin ånd. Definitionen er forfatter, Jacques Bergs, som jeg netop har besøgt i Provence.

Vi forsøger at have ånden med, når vi flytter os rundt, men det er altid en udfordring. Vi har siddet mange timer i vores bil denne sommer, og ganske vist holder jeg af at snakke med min mand, men så interessant er han jo heller ikke.

I talepauserne kan han finde på at tænde for fransk møgradio, NRJ, som udtales ligesom energi, og det er som at drikke blå powerdrik. Derfor har jeg tvunget ham til at købe nyeste album med “Vi sidder bare her” med Jørgen Leth, Mikael Simpson & Frithjof Toksvig.

Det er fantastisk at køre gennem landskaber og overveje, om det er det, rejsen handler om, at sidde dér i bilen og reflektere, lade tanker og fantasi løbe løbsk, dagdrømme og stene, og så midt i det hele lytte til Jørgen Leths stemme, der er et værk i sig selv.

De tre kunstnere har på albummet “Ingen regning til mig” selvfølgelig rejsen gennem Danmark med, der svarer på mine rejse-overvejelses-spørgsmål.

Leth har tænkt på alt det samme, som jeg gør, og han har så klare holdninger – til rammen om landskaberne fra togvinduet over Storebælt, til det at SE et andet menneske, gerne en kvinde, til den stive, hvide serviet på frokostrestauranten, en serviet der skal være så hård, at man nærmest kan slå med den.

Leth skriver sine tekster, så de virker improviserede, legende let(h)te, som når han skriver erindringer eller sportsdigte. De kommer ud som bouillonterninger, der fungerer som de mest gyldne statusopdateringer.

Leth har alderen med på albummet, og alder svinger godt med den livsæstetik, der vel er noget af det, der former ham som kunstner. Det er rørende, katastrofalt og morsomt at lytte til.

Musikken underbygger flot, men der kunne godt have været mere, også gerne instrumentale pauser, så de leth’ske statusopdateringer bedre kan forplante sig, så jeg virkelig kan mærke, at det ikke kun er min krop, der flytter rundt i Europa men sandelig også min ånd og sjæl.

Anbefales meget varmt.

Du kan bl.a. købe albummet her

This Post Has One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top