Skip to content

Jeg kan godt lide læsere

Jeg har oplevet tre ting i denne uge, som gør mig sikker: Jeg kan godt lide læsere. Jeg har forsvaret jer, har fremtidsplaner med jer og ikke mindst snakket med jer.

Først viklede jeg mig ind i en Facebookdiskussion med min kollega Pia Juul, som tog udgangspunkt i det her citat fra et oldgammelt interview i Information med forfatter Christina Hagen, så det skal hun ikke høre for nu:

Christina blev spurgt om sin værste læseoplevelse:

“Paulo Coelhos Alkymisten. Jeg læste den på en strand i Grækenland med det formål at finde opskriften på en bestseller. Jeg tænkte: ‘Nu skal jeg finde ud af, hvordan jeg kan kombinere det at skrive med at tjene penge’. Efter 12 sider var jeg dybt deprimeret, og efter 22 sider holdt jeg op med at gå uden for mit hotelværelse. Jeg lå bare på min seng og tænkte, at hvis det var den slags patetiske hyrdedrengsfantasier, der skulle få det læsende folk til at valfarte til deres sommerhuse med plaider og tebreve, så ville jeg overveje at droppe forfatterdrømmen til fordel for en karriere som frisør. Jeg kan blive helt syg af at tænke på, at så mange mennesker har købt den bog.”

Jeg skriver, som det passer mig

Nu er det ikke Coelho, jeg vil snakke om, men det at man som forfatter kan blive syg af at tænke på læsere, der ikke har samme smag som en selv. Det kan jeg ikke lide. Derfor diskussionen, hvor vi nåede rundt om, at man ikke må skrive med læsere for øje, og man skal skrive med selvforglemmelse – to meget klassiske, kunstneriske positioner. Jeg mener nu, at man må skrive lige, som det passer en. Til mange, til få, bevidst, problematisk, flydende og endda fesent.

Oven på den diskussion blev jeg derfor tæskeglad, da jeg blev spurgt, om jeg ville være ambassadør i et par månder på Danmarks mest besøgte litteratursted, bibliotekernes litteratursiden.dk. Det er for mig en ære; det eneste dårlige er, at det først sker til november. Så skal I se læserblogindlæg!

Og sidst men ikke mindst lavede jeg forleden noget, der var rigtig sjovt: jeg chattede med Saxos 16.000 potentielle følgere på Facebook. 83 poster blev det til på en time, og på billedet ovenfor kan man se nogle af de spørgsmål, jeg fik. Jeg har fået hele printet, og der er nogen af spørgsmålene, som jeg må mere i dybden med. Syg bliver jeg ikke af at tænke på det – snarere udfordret. Jeg kan godt lide læsere!

 

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top