I disse år lever jeg tit uden min mand. Igen igen ændrer vores parforhold sig,…
Jeg er ikke free bleeder, jeg har bare haft travlt
Hej! Jeg er ikke free bleeder, jeg har bare været sammen med Lars Mikkelsen (det passer ikke, jeg gav ham blot en lydbogspris til Blixenprisfesten sidste fredag), og nu har jeg tænkt mig at være her lidt flottere igen.
Jeg er blevet 49 år, og det har måske været lidt af en krise, men en af de gode. Jeg har det i hvert fald, som om en galdesten har passeret mit indre, og jeg er blevet lettet, og det er mere, fordi jeg har fået kogt min livmoder end en ægte galdesten. Så free bleeder tiden er forbi for mig, og jeg har i stedet kastet mig over noget vigtigere end menstruation: Et vildt bogprojekt, fede interviewopgaver, en sommer over dammen og meget mere.
Har du blandet dig i free bleeder debatten? Jeg har ikke, og mit yndlingsnyhedsmedie, Føljeton, gav mig dette overblik forleden:
Som du måske ved, har Sine Cecilie Laub og Maja Nyvang lavet et speciale om menstruationsreklamer om til en kulturhistorisk populærbiologisk bog om menstruation, og nu har stort set alle medier kastet sig over det. Det er vel nærmest gået amok, og alene det, at det stadig kan ophidse folk i den grad, synes at bevise bogens pointe om, at menstruation til stadighed er mystisk og tabubelagt.
Debatfeltet kan overordnet opdeles i tre grupper, og med vores overservile tilbøjeligheder bringer vi her en oversigt over dem, så du selv kan vælge en, hvis du endnu ikke har dannet dig din egen holdning.
1) De frastødte. Det er både mænd og kvinder, der helt åbent kalder de to forfattere grimme navne, sammenligner menstruation med lort og udtrykker en stærk foragt og væmmelse ved hele debatten og alle, der kaster sig ind i den. Gruppen tæller særligt ældre mænd og unge kvinder.
2) De uoprigtigt ligeglade. Det er både mænd og kvinder, der blander sig i debatten med det synspunkt, at de er helt ligeglade og finder menstruation dræbende uinteressant, men åbenbart alligevel synes, det er nødvendig at debattere emnet. Det er personer, der næsten alle sammen er fyldt 35.
3) De glade og oprørte. Det er fortrinsvis kvinder, der er helt på forfatternes side og ønsker, at tabuet omkring deres menstruation skal fjernes ved at tale om det. Her er alle aldre repræsenteret.
Hvis du stadig er i tvivl, kan du måske finde trøst hos os, dit favoritmedie. Vi vil gerne melde os på banen med en holdning, der muligvis falder i en af de tre kategorier, selv om vi da foretrækker at se os selv som helt unikke.
Isoleret set er menstruation en privatsag. Det kan ikke være anderledes. Det er ikke farligt, det er ikke ulækkert (blod er ikke afføring), det er ikke mystisk, og det er ikke vildt. Faktisk er det ligeså almindeligt og fantastisk som alle andre dele af kroppens ufattelige funktioner. Men det er for den enkelte kvinde (eller mand – vi er ikke transfobiske her) en privatsag – og ærlig talt også lidt kedsommeligt. Ud fra en strukturel og kulturel synsvinkel er det dog en anden sag. Her bliver menstruation pludselig interessant og øjenåbnende. For der er stadig mennesker (kvinder og mænd), der i 2016 finder menstruation farlig, ulækker, mystisk og vild. Det er noget, der gennemsyrer hele vores syn på menstruationen, lige fra på kontoret og i skolegården til kunsten og reklamen. Det er altså ikke i orden at udvise det syn på noget, som halvdelen af den voksne befolkning oplever i flere dage hver eneste måned.
Jeg lover, at jeg nok bliver mere personlig fremover, for det har jeg lyst til, og nu er jeg gammel nok. Men free bleeder? Det gider jeg ikke skrive om. Beklager.
This Post Has 0 Comments