Skip to content

Caitlin Moran: Som Vinterbørn med humor på

Caitlin Moran på dansk i dag. En god dag. Klummeskriveren fra The Times skal invadere os i sine Dr. Martens, fordi hun ikke vil have  sine fødder ødelagt af sko, der får hendes fødder til at ligne “thalidomidkager”.

Hun er ret kendt ovre i England, og måske bliver hun det i Danmark for sin sorte humor, hvor hun altid fletter noget ind om sexisme, retten til abort eller måske endda øremærket barsel.

Hun er anderledes. Hun er nemlig feminist på en måde, som vi ikke kender det her. Hun er på din side. Hun taler, som din bedste veninde gør i hendes bedste øjeblikke. Hun frisætter dig; du må gerne flirte, få en abort uden traume og kunne lide Lady Gaga. Du kan ikke være en forkert feminist. Det er vidunderligt.

Jeg har tidligere slået mig i tøjret over ordet feminist, fordi jeg synes, det er blevet så betændt og noget med en trosbekendelse, man først lige skal kunne stå inde for. Caitlin Moran giver os en mulighed for at rense begrebet, og vi kan begynde forfra.Hun har ikke noget politik på programmet – hun snakker ikke lovgivning, ligeløn, barselsregler; hun snakker om stemning. At vi alle er mennesker, “one of the guys”, mænd og kvinder, og det er meget sympatisk. Jeg tror ikke, der er en eneste nedværdigende linje om mænd i denne her bog. En præstation, som jeg klapper af.

En bog, jeg virkelig vil anbefale – mere sjov klummeskriver om kvindetrakasserier skal man virkelig lede længe efter, og jeg kan godt nok ikke se nogen i Danmark.

Hun gør mig ikke til feminist

Men gør hun mig til en, der knytter næven og siger, jeg er feminist? Nej. Det er hun alt for ukonkret til. Og for meget veninde. Med emner som menstruation, onani, pornoindustri, uønsket hårvækst, rengøringshjælp, undertøj, stripklubber, bryllupper, høje hæle, tasker, fødsel, barnfravalg, Lady Gaga, aborter og skønhedskirurgi ligner hendes bog indholdfortegnelsen til et dameblad, og måske er det det også.

Som netop et damebladsinterview i frøperspektiv, hvor den useje damebladsjournalist har interviewet en sej dame, der siger, at hun synes, mænd er superfede, og at det er lige meget, at man har slatne bryster.  Eller også er det som at læse Vinterbørn med humor på.

Gør det noget? Ikke spor. Men feministbibel? Nej. Og hvad så? Så ikke noget.

Til gengæld giver hun dig redskaber til at bryde hverdagen. Som i en tænkt historie, hvor du har været oppe at toppes med en mandlig kollega, og han så bagefter lægger en pakke Tampax på dit bord og siger, du nok har brug for dem. Moran medgiver, at du nok ikke har et par gumminosser i skuffen, som du så kan give ham, siden han ikke har nogen, men jeg tror, jeg fremover vil bøje mig ned og se ud som om jeg bruger et mikroskop for at få øje på hans manglende nosser. På den måde kan vi slippe for mange, sure statusopdateringer på nettet om mænds sexistiske nederdrægtigheder og komme lidt videre.

Udkommer i dag
Udkommer i dag

 

Mit yndlingscitat: “Der er fire ting, en voksen, moderne kvinde bør have: Et par gule sko, en ven der vil kautionere for en kl. 4 om morgenen, en idiotsikker opskrift på pie og en ordentlig sviner af en kusse”.

Skynd dig ind og bestil en billet til på tirsdag, hvor hun besøger Diamanten.

Læs en skøn anmeldelse her af Tine Byrckel i Information eller lyt til oversætter og forfatter Susanne Stauns meget forelskede forskræp i P1s Kulturnyt her. Det er fra d. 11.9. og 2. del.

Og har du læst så langt her, så er det sådan, at jeg har fået mulighed for at udlodde et gratis eksemplar af Gyldendal. Er du interesseret? Så skriv hvorfor du skulle have en gratis bog lige hernedenunder. Sæt i gang!

This Post Has 6 Comments

  1. Hej. Jeg skal have en bog fordi jeg længe har villet læse noget af hende og fordi jeg og min jordemoderveninde i hærdig arbejder på en bog om kvinders seksuelle lyst.
    kh Louise

  2. Fordi det er en bog, jeg ellers aldrig selv ville have faldet over – eller købt, hvis jeg var for den sags skyld. Men alligevel har dit blogindlæg gjort mig nysgerrig, så trænger måske til at blive udfordret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top