Skip to content

Biblioteket: vores kulturelle hukommelse

Min kulturelle hukommelse begynder nok med min mor. Hun trak de bøger ud på reolen, som hun mente, jeg var klar til at læse nu. Der var mange at vælge mellem, bevares, men der var tale om et bevidst og helt sikkert snævert udvalg. Jeg var en læsehest, mens de andre piger i den alder var til den ægte vare, heste. Jeg bar også briller.

Min mor pralede altid med, at de kaldte hende deres låner nr. 1 oppe på biblioteket. Dér kom jeg også meget. Da jeg troede, jeg var ung – 12 år – læste  jeg alle ungdomsbøgerne fra A til Å. Der var ikke så mange at vælge mellem i UNG hjørnet, så jeg endte ret hurtigt hjemme på reolen med voksenbøgerne, hvor min mor var min private bibliotekar.

Det er ikke alle, der har en belæst mor. Men vi har alle sammen biblioteket. Et af de eneste steder, vi virkelig kan tale om socialdemokratisk succes: dannelse, viden, kultur til hele folket. Helt gratis.

Alle sparer på bibliotekerne

Der er bare det, at alle – også socialdemokraterne – sparer på bibliotekerne. Alle kommunerne har gjort det over en kam i sidste valgperiode, og I kan selv se det her hos Søndag Aften.

Hvorfor dog ødelægge en succes? Hvorfor er det, at vi tror, at fordi der er kommet mere og lettere tilgængelig information, at det er blevet nemmere at finde det rigtige svar? Kunne det være forklaringen på, at man ligesom ikke rigtig gider at prioritere bibliotekerne mere ude i kommunerne?

Jeg hørte et interview med it-iværksætteren Martin Thorborg i går i Elektronista på Radio24syv. Ham skulle bibliotekarerne lave markedsføring sammen med. Da han gennemgik sit Jubii-eventyr, fik han lige fortalt – et par gange – at det var altså bibliotekarernes evne til at indeksere og gøre ord søgbare, der var kerneværdien i den virksomhed, som på et tidspunkt var en milliard værd. Han sagde, at det ikke var nemt, det I kan, jer bibliotekarer. Lad os få det højere op på dagnsordenen!

Michel Hansen slide 12

Denne slide er fra Biblioteksdebat, hvor direktør i Danmarks Biblioteksforening Michel Hansen huserer. Det står altså ikke så grelt til. Men det kommer det til.

Så – tag din teenager ned langs din reol – også den digitale. Peg på værker. Og når han eller hun har læst dem alle sammen, så tag dem dog med ned på biblioteket. Giv dem en bid af vores kulturelle hukommelse. Der lugter også godt. Det er dit ansvar. Også.

Det her indlæg finder du også på Litteratursiden.dk.

 

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top