Skip to content

BBB er det nye sort

BBB er B for black (sort), B for blanc (hvid) og B for beur, smørfarve (forkert stavet, men det er med vilje), som er den nordafrikanske del af den franske befolkning. BBB er det nye sort, eller det man i vel snart 20 år har kaldt det multietniske Frankrig, og som selvfølgelig er et svar på tricolorens allestedsnærværende blå-hvid-rød. BBB begyndte som et blandet dansekompagni, men nu har særligt fodbolden taget BBB’en til sig.

Min ældste søn har ikke boet sammen med os i fem år. Han har leget fodboldstjerne på alle mulige skoler, men NU bor han sammen med os, indtil han får pip og virkelig må videre. Han er lige begyndt i en ny fodboldklub, og jeg syntes selvfølgelig, at han skulle melde sig ind i den lokale PSG-klub, (og for de ikke-indviede er det en storklub med Zlatan og indtil for ganske nylig også David Beckham). “Nej, mor, det skal jeg ikke”, sagde han, der godt ved, hvad obstruction betyder, og derfor også kender sit niveau – så god er han jo heller ikke. Så ville han nok ikke bo hos mor og far og lillebror men i et Disneyslot et eller andet hemmeligt sted.

BBB er meget sort her

“BBB” skrev min mand i en sms, da jeg forsigtigt spurgte, hvordan det gik med prøvetræningen forleden i den nye klub. “Black-blanc-beur”, mente han. Altså: et fordboldhold med mange farver. Et hold, der råbte halvfranske ord til min søn (som han ikke forstod), high fivede ham, når han lavede lækkert, og nok også dunkede ham i ryggen. Et hold, hvor han blev præsenteret som den sprogspasser, han er lidt endnu, et hold, der lod ham få plads og være sig selv, og et hold, der gav den gas – lige noget for sådan en skolet dreng, der tror, at sport handler om smerte.

BBB er det nye sort i vores familie, meget sort endda. Fodboldsuccesen er hjemme, testesteronen bliver holdt i ave, og det betyder forhåbentlig, at han gerne vil bo her lidt endnu. Måske hjalp det gevaldigt på selvfølelsen, at han scorede ret mange af målene.

Han har ikke været her længe, men nu kan han skrive interkulturel kompetence på cv’et – sådan en storsnudet dansker med fem års betalingsskoler i lommen. Vi siger bare: velkommen til det dybe Europa.

This Post Has One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top